Διεθνή ταξίδια

Διεθνή ταξίδια με κατοικίδια: Πώς να σχεδιάσετε μια περιπέτεια φιλική προς τα κατοικίδια

Για πολλούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, η ιδέα των διεθνών ταξιδιών φέρνει στο νου εικόνες ότι αφήνουν πίσω τους γούνινους (ή φτερωτούς) συντρόφους τους. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσατε να εξερευνήσετε τον κόσμο έχοντας δίπλα σας το αγαπημένο σας κατοικίδιο; Τα διεθνή ταξίδια με κατοικίδια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή και με προσεκτικό προγραμματισμό, μπορεί να είναι μια ανταποδοτική εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για τον φίλο των ζώων σας. Αυτός ο περιεκτικός οδηγός θα σας εξοπλίσει με τις γνώσεις και τα βήματα που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσετε μια διεθνή περιπέτεια φιλική προς τα κατοικίδια.

1. Κατανόηση των Απαιτήσεων του Προορισμού σας

Το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα στον προγραμματισμό του διεθνούς ταξιδιού σας για κατοικίδια είναι η έρευνα των ειδικών απαιτήσεων της χώρας προορισμού που έχετε επιλέξει. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανονισμούς σχετικά με την εισαγωγή ζώων και αυτοί οι κανονισμοί μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Μερικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν:

 • Εμβολιασμοί και δοκιμές υγείας:  Οι περισσότερες χώρες απαιτούν από τα κατοικίδια να είναι ενημερωμένα σχετικά με τους εμβολιασμούς όπως η λύσσα, η λοίμωξη και ο παρβοϊός. Επιπλέον, ορισμένες χώρες ενδέχεται να επιβάλλουν εξετάσεις αίματος για συγκεκριμένες ασθένειες.
 • Μικροτσίπ:  Η τοποθέτηση μικροτσίπ στο κατοικίδιο ζώο σας είναι τυπική απαίτηση για διεθνή ταξίδια. Ένα μικροτσίπ παρέχει μια μόνιμη και ασφαλή μέθοδο αναγνώρισης του κατοικίδιου ζώου σας σε περίπτωση που αποχωριστεί από εσάς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
 • Άδειες εισαγωγής:  Ορισμένες χώρες μπορεί να σας ζητήσουν να λάβετε άδεια εισαγωγής προτού το κατοικίδιό σας μπορέσει να εισέλθει. Αυτή η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει την υποβολή του πιστοποιητικού υγείας του κατοικίδιου ζώου σας και άλλης τεκμηρίωσης στο γεωργικό τμήμα της χώρας προορισμού.
 • Περίοδοι καραντίνας:  Ορισμένες χώρες επιβάλλουν μια υποχρεωτική περίοδο καραντίνας κατά την άφιξη, όπου το κατοικίδιο ζώο σας θα στεγάζεται σε κρατική εγκατάσταση για μια καθορισμένη περίοδο. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τους κανονισμούς της χώρας και την κατάσταση της υγείας του κατοικίδιου σας.

2. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας

Μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την προετοιμασία του κατοικίδιου ζώου σας για διεθνή ταξίδια. Ο κτηνίατρός σας μπορεί:

 • Ελέγξτε και ενημερώστε τους εμβολιασμούς:  Βεβαιωθείτε ότι οι εμβολιασμοί του κατοικίδιου ζώου σας είναι ενημερωμένοι και πληρούν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις της χώρας προορισμού σας.
 • Εκτελέστε Απαιτούμενο Έλεγχο:  Πραγματοποιήστε τυχόν εξετάσεις αίματος ή άλλες διαγνωστικές διαδικασίες που επιβάλλονται από τη χώρα προορισμού.
 • Έκδοση πιστοποιητικού υγείας:  Ένας εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος πρέπει να εκδώσει επίσημο πιστοποιητικό υγείας, το οποίο συνήθως πρέπει να συμπληρωθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου (συχνά 10 ημέρες) πριν από την ημερομηνία αναχώρησής σας.
 • Συζητήστε το μικροτσίπ:  Εάν το κατοικίδιο ζώο σας δεν έχει ήδη μικροτσίπ, ο κτηνίατρός σας μπορεί να εμφυτεύσει ένα μικροτσίπ και να ενημερώσει την αντίστοιχη βάση δεδομένων με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
 • Συμβουλές σχετικά με την προετοιμασία ταξιδιού:  Ο κτηνίατρός σας μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με τον εγκλιματισμό του κατοικίδιου ζώου σας στα ταξιδιωτικά κιβώτια, την αντιμετώπιση του πιθανού στρες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να συζητήσει προληπτικά μέτρα κατά των παρασίτων και των ασθενειών που υπάρχουν στη χώρα προορισμού σας.

3. Επιλογή της σωστής λειτουργίας ταξιδιού

Υπάρχουν γενικά τρεις τρόποι για να μεταφέρετε το κατοικίδιό σας διεθνώς:

 • Ταξίδι εντός καμπίνας:  Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν σε μικρά κατοικίδια να ταξιδεύουν στην καμπίνα μαζί σας, υπό την προϋπόθεση ότι χωρούν άνετα σε έναν αερομεταφορέα που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα. Επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία πολύ εκ των προτέρων για να ρωτήσετε σχετικά με τις πολιτικές της για κατοικίδια, τους περιορισμούς μεγέθους και τυχόν σχετικές χρεώσεις.
 • Ταξίδια με φορτίο:  Για μεγαλύτερα κατοικίδια ή για εκείνα που δεν επιτρέπονται στην καμπίνα, το ταξίδι φορτίου είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Οι αεροπορικές εταιρείες διατηρούν ελεγχόμενα κλιματικά δοχεία φορτίου ειδικά σχεδιασμένα για μεταφορά ζώων. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι αγχωτική για ορισμένα κατοικίδια. Η διαβούλευση με μια υπηρεσία αποστολής κατοικίδιων ζώων μπορεί να εξασφαλίσει την άνεση και την ασφάλεια του κατοικίδιου ζώου σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φορτίου.
 • Υπηρεσίες αποστολής κατοικίδιων ζώων:  Επαγγελματικές εταιρείες αποστολής κατοικίδιων ζώων ειδικεύονται στη μεταφορά κατοικίδιων ζώων διεθνώς. Διαχειρίζονται όλα τα logistics, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής κιβωτίων, του εκτελωνισμού και της διασφάλισης ότι το κατοικίδιό σας πληροί τους κανονισμούς των αεροπορικών εταιρειών. Αν και είναι πιο ακριβές από τις επιλογές εντός καμπίνας ή φορτίου, οι υπηρεσίες αποστολής κατοικίδιων ζώων προσφέρουν μια εμπειρία χωρίς άγχος τόσο για εσάς όσο και για το κατοικίδιό σας.

4. Επιλογή προορισμού φιλικού προς τα κατοικίδια

Ενώ πολλοί προορισμοί γίνονται πιο φιλικοί για τα κατοικίδια, ορισμένες τοποθεσίες είναι πιο κατάλληλες για διεθνή ταξίδια με κατοικίδια από άλλες. Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε έναν προορισμό φιλικό προς τα κατοικίδια:

 • Καταλύματα φιλικά προς τα κατοικίδια:  Αναζητήστε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα καταλύματα διακοπών ή κάμπινγκ που καλωσορίζουν ρητά τα κατοικίδια. Αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν συνήθως καθορισμένους χώρους για κατοικίδια, εγκαταστάσεις διάθεσης απορριμμάτων και μπορεί ακόμη και να προσφέρουν ανέσεις όπως κρεβάτια για κατοικίδια ή υπηρεσίες πεζοπορίας.
 • Θέματα για το κλίμα:  Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να είναι άβολες και ακόμη και επικίνδυνες για τα κατοικίδια ζώα. Επιλέξτε έναν προορισμό με ένα κλίμα που μπορεί να διαχειριστεί άνετα το κατοικίδιο ζώο σας, αποφεύγοντας περιοχές με έντονη ζέστη ή ψυχρούς χειμώνες.
 • Δραστηριότητες φιλικές προς τα κατοικίδια:  Ερευνητικές δραστηριότητες και αξιοθέατα που επιτρέπουν στο κατοικίδιό σας να συμμετέχει. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραλίες φιλικές προς τους σκύλους, μονοπάτια πεζοπορίας ανοιχτά σε λουριασμένα κατοικίδια ή καφετέριες με υπαίθρια καθίσματα, όπου ο γούνινος φίλος σας μπορεί να σας συνοδεύσει.
 • Τοπικοί κανονισμοί: Εκτός από τους εθνικούς κανονισμούς εισαγωγής, ορισμένες πόλεις ή περιοχές στη χώρα προορισμού που έχετε επιλέξει ενδέχεται να έχουν συγκεκριμένους κανονισμούς για τα κατοικίδια, όπως νόμους περί λουριών ή περιορισμούς σε ορισμένες ράτσες. Εξοικειωθείτε με αυτούς τους τοπικούς κανονισμούς.

5. Προετοιμασία του κατοικίδιου ζώου σας για το ταξίδι

Ο εγκλιματισμός του κατοικίδιου ζώου σας στην ταξιδιωτική εμπειρία εκ των προτέρων μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος του κατά τη διάρκεια της πτήσης ή του ταξιδιού. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε:

 • Εκπαίδευση Κλουβιών:  Εάν το κατοικίδιό σας θα ταξιδέψει σε ένα κλουβί, ξεκινήστε να το εκπαιδεύετε με κλουβί πολύ πριν την αναχώρησή σας. Ξεκινήστε με μικρές περιόδους μέσα στο τελάρο, αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια και ανταμείβοντας την ήρεμη συμπεριφορά. Κάντε το κλουβί έναν θετικό χώρο τοποθετώντας μέσα τα αγαπημένα τους παιχνίδια ή λιχουδιές.
 • Τεχνικές απευαισθητοποίησης:  Εξοικειώστε το κατοικίδιό σας στα αξιοθέατα και τους ήχους του ταξιδιού. Παίξτε ηχογραφήσεις του θορύβου του αεροπλάνου ή των ήχων του κινητήρα του αυτοκινήτου σε χαμηλές εντάσεις, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση καθώς το κατοικίδιό σας συνηθίζει. Εξασκηθείτε στις βόλτες με το αυτοκίνητο με το κατοικίδιο ζώο σας στο κλουβί ή στο πορτ μπαγκάζ για να το εξοικειώσετε με την αίσθηση της κίνησης.
 • Απαραίτητα στοιχεία ταξιδιού:  Ετοιμάστε ένα καλά εφοδιασμένο κιτ ταξιδιού για το κατοικίδιό σας. Συμπεριλάβετε είδη πρώτης ανάγκης όπως μπολ για φαγητό και νερό, ένα άνετο κρεβάτι ή κουβέρτα, γνωστά παιχνίδια, λουρί και σακούλες απόρριψης απορριμμάτων και οποιαδήποτε φάρμακα χρειάζονται. Μια πρόσφατη φωτογραφία του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για σκοπούς αναγνώρισης.
 • Ενημέρωση μικροτσίπ:  Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες μικροτσίπ του κατοικίδιου ζώου σας είναι ενημερωμένες με τα στοιχεία επικοινωνίας του ταξιδιού σας. Αυτό είναι σημαντικό σε περίπτωση που το κατοικίδιο ζώο σας αποχωριστεί από εσάς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

6. Ασφάλεια κατοικίδιων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Η ημέρα του ταξιδιού απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η άνεση του κατοικίδιου ζώου σας. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές:

 • Νηστεία και ενυδάτωση:  Αποφύγετε το φαγητό για λίγες ώρες πριν ταξιδέψετε για να αποφύγετε τη ναυτία. Ωστόσο, συνεχίστε να προσφέρετε στο κατοικίδιό σας νερό για να παραμείνει ενυδατωμένο.
 • Άνετη ενδυμασία ταξιδιού:  Για ορισμένα κατοικίδια, ένα σωστά τοποθετημένο λουρί ή γιλέκο άγχους μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για συστάσεις.
 • Επισήμανση και αναγνώριση:  Τοποθετήστε ξεκάθαρα ετικέτα στο κιβώτιο ή στο μεταφορέα του κατοικίδιου ζώου σας με τα στοιχεία επικοινωνίας σας, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, του αριθμού τηλεφώνου και της διεύθυνσης προορισμού σας. Επισυνάψτε μια πρόσφατη φωτογραφία του κατοικίδιου ζώου σας για εύκολη αναγνώριση.
 • Ασφάλεια αεροδρομίου:  Ετοιμαστείτε για πρόσθετο έλεγχο ασφαλείας για το κατοικίδιό σας στο αεροδρόμιο. Ενημερωθείτε για τη διαδικασία εκ των προτέρων και αφήστε αρκετό χρόνο για τις διαδικασίες check-in.

7. Κατά την άφιξη στον προορισμό σας

Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, υπάρχουν μερικά κρίσιμα βήματα για να εξασφαλίσετε μια ομαλή μετάβαση για το κατοικίδιό σας:

 • Εκτελωνισμός:  Η διαδικασία εισαγωγής μπορεί να περιλαμβάνει την παρουσίαση του πιστοποιητικού υγείας του κατοικίδιου ζώου σας και της άδειας εισαγωγής (εάν απαιτείται) σε τελωνειακούς υπαλλήλους. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς και την κατάσταση της υγείας του κατοικίδιου ζώου σας.
 • Περίοδος εγκλιματισμού:  Αφήστε το κατοικίδιό σας λίγο χρόνο να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, τα αξιοθέατα, τους ήχους και τις μυρωδιές. Κρατήστε τα με λουρί κατά τις αρχικές βόλτες και εξόδους για να εξασφαλίσετε την ασφάλειά τους.
 • Τοπικός Κτηνίατρος:  Εντοπίστε έναν κτηνίατρο κοντά στο κατάλυμά σας σε περίπτωση απρόβλεπτων ιατρικών αναγκών κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

8. Απολαύστε την περιπέτεια φιλική προς τα κατοικίδια!

Με προσεκτικό σχεδιασμό και προετοιμασία, εσείς και ο γούνινος σύντροφός σας μπορείτε να ξεκινήσετε μια αξέχαστη διεθνή περιπέτεια. Θυμηθείτε να δώσετε προτεραιότητα στην άνεση και την ασφάλεια του κατοικίδιου ζώου σας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Ερευνήστε δραστηριότητες φιλικές προς τα κατοικίδια και εξερευνήστε μαζί τον προορισμό που έχετε επιλέξει, δημιουργώντας μόνιμες αναμνήσεις έχοντας δίπλα σας το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *